Три министерства се вторачват в пясъчна кариера
Три министерства се вторачват в пясъчна кариера / netinfo
Експерт от отдел „Концесии” към МРРБ пристигна в община Камено, за да провери на място казуса с концесионирането на пясъчното находище до село Константиново. Преди две седмици председателят на общинския съвет Стефан Бонев проведе редица срещи в трите ресорни министерства, които могат да вземат становище по случая – МРРБ, МОСВ и МЗ.

Бонев запозна министрите и техните експерти с протестите на жителите на село Константиново, които смятат, че близостта на кариерата до населеното място заплашва стабилността на домовете и крие рискове от нарушаване на екологичното равновесие.

Специалистът от МРРБ е установил, че процедурата по концесионирането на пясъчното находище е в много напреднала фаза и е препоръчал да бъдат спазени всички изисквани от закона режими – стана ясно след проверката.

От МЗ са изпратили съгласувателно писмо до фирмата концесионер, с което препоръчват като основна технология за добиване на пясък да бъде използван „драгажен способ” , т.е работната площадка да бъде залята с вода и тогава да се извлича пясък. Така се гарантира сравнително по- голяма устойчивост на земните пластове и опасността от срутване или нарушаване на основите на сградите се минимализира.