Трактори прелитат над главата на министър Дянков
Трактори прелитат над главата на министър Дянков / Красимир Калудов
Трактори прелитат на главата на министър Дянков
47533
Трактори прелитат на главата на министър Дянков
  • Трактори прелитат на главата на министър Дянков

Над 100 трактора и други селскостопански машини са разположени на паркинг до изхода на Карнобат по посока Шумен.

Около 200 земеделски производители от региона започнаха протести срещу орязването на 230 млн. лв от парите, които са били договорени с министър на финансите за сектор земеделие в бюджет 2011.

Протестиращите са готови на всичко, за да принудят правителството да изпълни постигнатата договореност, под която личи подписа на министъра на финансите Симеон Дянков.

Според зам. председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Николай Киров орязването на парите ще доведе до фалити сред земеделците, които са изтеглили предварително кредити за обезпечаване на дейността си.

Водачът на протестите в Бургаско призна, че колегите могат да оцелеят и без липсващите 230 млн., но с цената на поскъпване на продукцията, редуциране на разходите и намаление на инвестициите в техника, торове и семена.

Киров не изключи и възможността българските фермери да последват примера на гръцките си колеги и да блокират пътища и граници.

Решението за вида и размера на протестите ще бъде взето на национално съвещание, което ще се проведе във Велико Търново.

Чуйте подробности за протестите на земеделците в прикачения звуков файл.