Националният тракийски фолклорен събор се проведе в Стара Загора през уикенда
Националният тракийски фолклорен събор се проведе в Стара Загора през уикенда
Националният тракийски фолклорен събор се проведе в Стара Загора през уикенда

Ежегодния национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка" се проведе през почивните дни в Стара Загора. Към него в подкрепа на своите съмишленици и с любов към народната песен се присъединиха активните членове на ТД "Странджа" - Бургас.

Те взеха участие в надпяването с талантите на самодейният фолклорен състав на квартал "Банево", фолклорен състав "Самодивски огън" с ръководител Стойко Василев и тракийски хор "Тракийска песен" с ръководител Веселин Тодоров. Изпълненията на трите бургаски състава бяха посрещнати с бурни аплодисменти и много емоции. 

тракийци


"За нас е важно, не просто членовете на дружеството ни да посетят националният събор и да участват в него, а да показваме с всяка наша стъпка, колко е важно да сме обединени и единни в запазването на най-голямото ни богатство - ценности, култура и традции. Щастлив съм, че в ТД "Странджа" имаме толкова талантливи и пламенни пазители на фолклора", каза председателят на дружеството - Стефан Колев.

Той, от името на Управителния съвет на дружеството, изказа своите поздравления за организацията на събитието - Община стара Загора,  Съюза на тракийските дружества в България, ТД "Одринска епопея", "Общество за фолклор", кметство Страозагорски бани и НЧ "Хр. Ботев 1952" към кметството.

Всички участници в събора получиха сертификати за участие, специални подаръци и плакет за заслуга в опазването и продължаването на фолклорните тракийски традиции.