/ Тракийско дружество “Странджа”
Тракийско дружество “Странджа” и Народно читалище “Преображение 2017” отслужиха заупокойна литургия
На 6 август Православната църква чества празника Преображение Господне. На този ден, в храма “Света Богородица”, град Бургас, от 11:00 часа, Тракийско дружество “Странджа” и Народно читалище “Преображение 2017” отслужиха заупокойна литургия. На литургията присъстваха над 100 от членовете на тракийското дружество.

ТД Странджа

Панихидата беше отслужена в памет на всички знайни и незнайни тракийци, загинали в борбите за национално освобождение на България. В пламъка на Илинденско-Преображенското въстание загива легендарният и обичан от тракийци войвода-революционер Георги Кондолов.

С формираната си чета Кондолов пристига на конгреса, проведен на Петрова нива и по-късно четата се превръща в един от основните отряди, взели участие във въстанието. Името на Кондолов беше споменато по време на панихидата, наред с имената на десетки герои, загинали в борбата за национално освобождение.

Преображение Господне е! Небето се отваря за нова надежда

На литургията присъстваха председателят на Тракийско дружество “Странджа” Стефан Колев, председателят на НЧ “Преображение 2017” Лазар Налбантов, членове от секциите “Тракийска зора”, “Златна есен”, “Георги Кондолов”, “Тракийска пролет” и други към Тракийско дружество “Странджа”.

След отслужването на литургията на всички присъстващи бяха раздадени питки, жито и баница, собственоръчно приготвени от самите членове на тракийското дружество.