/ netinfo
С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола на Свободата в морската градина на Бургас, членовете на Тракийско дружество “Странджа” почетоха годишнината от смъртта на Васил Левски. На 19 февруари 2019 се навършиха 146 години от обесването на българския национален герой.

Показват личните оръжия на българските революционери в Бургас

Всъщност правилната дата на смъртта на Левски е 18 февруари (6-ти февруари по стар стил) 1873 година. Но поради една грешка, допусната във важна статия преди близо 70 години, датата е изместена на 19 февруари и така се чества до днес.

Преди да потеглят към паметника, ръководството на “Странджа”, се събра в офиса на дружеството, където председателя Стефан Колев организира импровизирана беседа за делото на Апостола, като прочете откъси от негови писма и от т.нар. “Тефтерче на Левски”.

Бургас се поклони пред паметта на Апостола (СНИМКИ)

Стефан Колев обърна внимание, че думите на революционера са напълно актуални и днес и цитира откъс от писмо на Левски, където е казано: “Всичко се състои според нас в нашите задружни сили.

тркийци
netinfo


Против тях не може противостоя и най-силната стихия.” Така и ние днес желаем да обединим силите на тракийци, срещу което обединение не ще може да противостои никоя стихия, подчерта Стефан Колев.

тркийци
netinfo



Около 500 души се събраха пред паметника на Апостола в Приморски парк в 11:30 ч, за да отдадат почит на най-отдаденият на отечеството си българин. Тържеството включваше четене на произведения за Левски от ученици от бургаски училища, почетен караул от матроси, заупокойна молитва от бургаското духовенство. Стефан Колев държа кратка реч пред тракийци за делото на Левски след поднасянето на венеца.