Това не е общинският катамаран
Това не е общинският катамаран / Alexander Stoyanov Foto

Катамаранът „Кук”, заснет от бургазлии и предизвикал вълнение в социалните интернет мрежи, защото е стар, не е този, който е обществена поръчка и ще вози туристи от Моста до Света Анастасия. Това обявиха от отдел „Култура, маркетинг и връзки с обществеността”.

Той принадлежи на фирма, която ще извършва курсове до острова само през това лято, докато в завода в Царево бъде построен поръчаният, с параметри, одобрени от всички нужни нива, катамаран. Общината води разговори  с други организации, извършващи превози по море.

Така ще бъде изграден график без струпване на лодки или „празни” дни и часове без курсове от Моста. Взаимоотношенията с тях ще бъдат преустановени, когато пристигне вече готовият двупалубен морски съд. Това трябва да  стане в края на август, уточни Кристина Вълчева от отдела.

Тя припомни, че става въпрос за марка „Levanty", модел CSP 175”. Изработва се във фирма "Стъклопласт – Димов, Димова и сие“ – Царево. Има капацитет до 110 пътници и 4 души екипаж. Той е със закрит салон и втора палуба с места за сядане. В оборудването има още бар за топли и студени напитки в салона за пътници, климатик, радио и безжичен интернет.

Притежава и всички удобства за пасажери с физически увреждания.