Топла вода вече няма - топлофикация също
Топла вода вече няма - топлофикация също / netinfo

100 000 души в Бургас остават без топла вода в разгара на летния сезон. Това стана ясно днес след като Tоплофикация Бургас спря окончателно работа.

Причината е спряното подаване на природен газ от Булгаргаз. Монополистът е поискал в рамките на един месец, ултимативно да му бъдат преведени 4.6 млн. лв.

Спира се топлата вода и за много административни сгради и институции в града. Със спирането на суровината, ТЕЦ Бургас няма да може да произвежда и електрическа енергия за националната електрическа система. Според ръководството на дружеството, подобно действие е политически и икономически рекет с изключително тежки последици, както за икономиката, така и за качеството на живот в морския град.

От топлофикация Бургас, обясниха че издължават редовно натрупаните си задължения към Булгаргаз, според предвидените клаузи в споразумение за разсрочено плащане, което действа от2007 г. и изтича през юли2012.Текущите задължения към доставчика са близо 8 млн. лв.

Дружеството има да получава над 10 млн. лв за произведена продукция. 8.5 млн. лв от потребители и 2 млн. лв. от НЕК.

Според Дучев това е абсурден парадокс, тъй като държавата в лицето на доставчика Булгаргаз иска ултимативно 4.6 млн. лв, като използва това като повод за спиране на газта. От друга страна същата тази държава в лицето на НЕК дължи на Топлофикация Бургас 2 млн. лв за произведена и неплатена електроенергия, която отказва да приведе спешно от едната си сметка в другата и предприятието да продължи да работи.

Директорът на дружеството смята, че спирането на Топлофикация Бургас няма да реши проблема, а ще го задълбочи, защото няма да има как да се изплащат задължения, ако ТЕЦ-ът спре работа и не произвежда електроенергия.

Ръководството на Топлофикация Бургас обяви, че ще сезира Народното събрание, Министерски съвет, МИЕТ, ДКЕВР. От дружеството са готови да отнесат въпроса и до енергийната комисия на ЕС.