Тонко Фотев: Предстоят изненадващи истини
Тонко Фотев: Предстоят изненадващи истини / снимка: Почетно консулство на Русия в Бургас

Делото, което Тонко Фотев, почетен консул на Русия в Бургас, заведе срещу Велимира Кирилова от Русе, приключи с помирение и извинение от нейна страна. То беше образувано от Фотев веднага, след като Кирилова обяви на пресконференция през миналата година, че била сексуално насилвана от него.

Тогава почетният руски консул в града обяви, че изявленията на младата жена са част от клеветническа кампания, вдъхновена от бизнесмена Ивайло Зартов срещу него, заради неправомерен разход на средства в планираното за строеж туристическо селище за богати руснаци „Инглиш вилидж”, край село Димчево.

Преди споменатата пресконференция една от дъщерите на Зартов, Анна Качарава, също беше заявила, че е насилвана от Тонко Фотев. Все още няма развитие по този случай.

Ето пълният текст на изявлението на Фотев, изпратено до бургаските медии:

„Уважаеми Дами и Господа,

Месеци наред определени хора, водени от свои нечисти интереси, упорито петняха името ми. Авторитетът ми беше прицелна точка на опити за охулване не само в личен план, но и в качеството ми на представител на една от великите световни сили в Бургас.

Подписаното днес помирение между мен и едно от лицата, позволило си да произнесе по мой адрес клевети, е пряко доказателство за моята невинност. То е доказателство и за това, че когато не се търси скандал и сензация, а истината – винаги се достига до нея.

Убеден съм, че обществото ни предстои да се срещне с нови истини, свързани с отправените към мен лъжливи обвинения. И те ще бъдат не по-малко интересни за всички, а за някои – изненадващи.

Позволявам си да заявя, че независимо от опитите да бъда дискредитиран, а в мое лице – и институцията, която представлявам, ще продължа да работя за успеха на българо-руските отношения със същата упоритост и всеотдайност, както досега.”