Създаване на кметски съвети препоръча Панайот Рейзи
Създаване на кметски съвети препоръча Панайот Рейзи / netinfo

Всяко кметство трябва да създаде кметски съвет, в който на обществени начала да участват компетентни и уважавани местни хора, препоръча Панайот Рейзи, кандидат за кмет на Созопол от коалиция „ФАР”. Според него, кметският съвет е най-удачната форма на участие на гражданското общество в местното самоуправление на селата.

„Разумният кмет пита местните хора в какво искат да се инвестират бюджетните средства и кои проблеми на селото да се решават приоритетно. Това трябва да го кажат местните хора, защото те най-добре знаят, а не да им се спуска от Созопол или от София. Аз лично препоръчвам на всички новоизбрани кметове в общината от нашата коалиция да създадат кметски съвети”- отбеляза Панайот Рейзи.

На срещи с жителите на селата в община Созопол, той представи програмата. На първо място в нея е  здравеопазването и учеличаването на лекарите по селата, обществен транспорт между селата и града, какъвто  липсва. Рейзи обясни, че ще създаде общинско горско стопанство за решаването на наболелия за цялата община проблем с дефицита на дърва за огрев.

Ще кандидатстваме за финансиране от фондовете на Европейския съюз за изграждане на водоснабдяване, канализация и съвременна пътна инфраструктура на всяко село от нашата общината, отбеляза Панайот Рейзи. Панайот Рейзи счита, че созополските села имат голям капацитет за развитие на крайморски, ловен и здравен туризъм, но нито един инвеститор няма да вложи парите си в селище без редовно водоснабдяване, без мръсна канализация и съвременни пътища.

„Това са проекти в рамките на няколко милиона лева за всяко село, общинският бюджет няма възможност да ги финансира и единственият ни шанс са европейските фондове. Предстоящата година е решаваща за усвояване на европейските пари от община Созопол и аз съм подготвен за това, защото знам как да го направя и имам опит в печеленето на европроекти. Ако община Созопол закъснее, тези пари ще отидат в други общини”-отбеляза Панайот Рейзи в отговор на въпросите на хората.