Съдия изпълнители превишавали правата си
Съдия изпълнители превишавали правата си / Дарик Бургас
Съдия изпълнители превишавали правата си
49264
Съдия изпълнители превишавали правата си
  • Съдия изпълнители превишавали правата си

Възрастна бургазлийка успя да пребори незаконните действия на частен съдия изпълнител, който запорирал пенсията й заради финансови задължения към кредитор. Съдебният изпълнител Наско Михайлов, без законово основание, е извършил запора и за определен период  е лишил жената от парите за препитание.
Случаят огласи днес общественият посредник Таньо Атанасов. С негова помощ казусът е разрешен в полза на пенсионерката. 
Руска Лафазанова била осъдена да заплати на кредитора П.К. сумата от 4000 евро по издаден от нея запис на заповед от 2006 г. и лихвата върху сумата. По заповедта имало издаден изпълнителен лист и било образувано изпълнително производство. 
Михайлов предприел стъпки към запора в изпълнение на съдебното решение. Лафазанова обаче оспорила запора и възразила и по заповедта за изпълнение по чл. 417 от ГПК по гражданското дело, по което с определение на съда било спряно изпълнението.

Въпреки това за два месеца / юни и юли 2010 г./ жената била оставена без средства. "Едва след намесата на обществения посредник на Община Бургас,  частният съдебен изпълнител изпълнил определението за спиране на вземанията",  се казва в решението на съда.

През август 2011 г районните магистрати осъждат съдия изпълнител Наско Михайлов да плати запорираната сума и 1000 лв. обещетение заради влошеното здраве на жената, която страда от глаукома.

Решението е потвърдено и на втора инстанция.

"Принудителната система за събиране на задължение често излиза извън рамките на закона. Хората не познават правата си и биват притискани от частните съдебни изпълнители. Каквито и дългове да има гражданинът, не може да се секвестира доход в размер на минималната работна заплата" - коментира омбудсманът.