„Когато нямам марихуана, не е живот за мен", казва 44-годишният Васил Тончовски.
„Когато нямам марихуана, не е живот за мен", казва 44-годишният Васил Тончовски. / Снимки: Лалка Димитрова
„Когато нямам марихуана, не е живот за мен. Това е моя аспирин, моето лекарство. През 2008г. катастрофирах и живея много трудно. Аз съм с много операции. Марихуаната ми помага за болките, аз съм с много операции. Болките са неописуеми. Не е живот това. Поддържащо взимам марихуана всеки ден. Заместителят й е смърт. Искам да живея“- Тази изповед направи днес в Бургаския районен съд 44-годишния  Васил Тончовски от Сливен. Мъжът е инвалид след претърпяна тежка автомобилна катастрофа преди десет години. Пенсионер е по болест, получава 223 лева на месец, 100 от които дава за памперси.

Днес е подсъдим за притежание на 55 грама марихуана. Но ако тезата му бъде приета от магистратите, случаят може да постави правен прецедент.

Радослав Николов
Според адвокат Радослав Николов, изход има и той е в ръцете на Министерството на здравеопазването, което да даде разрешително за употреба на марихуана за медицинска цел на Васил.

Адвокатът на Васил – Радослав Николов е категоричен, че наркотикът е използван единствено с медицинска цел. И предостави в съда документи за тежкото здравословно състояние на Тончовски.

„Лечението с традиционни лекарства разбива вътрешностите ми, това е агония. Избрал съм алтернативната медицина, защото искам да живея. И не съм сам, много сме такива болни“, казва Васил.

„Започнах да употребявам масло от марихуана след като ме диагностицираха с тежка форма на левкемия. Предписаха ми 8 курса на  химиотерапия с максимална доза. 8 дни по 24 часа бях на системи.  Влязох в болницата и чаках месец и половина... Не можех сам да продължа с медикаменти. Започнах да употребявал масло от марихуана Докторите не вярваха, че ще се оправя... Направиха ми трансплантация на стволови клетки, със сестра ми излязохме съвместими. И по време на трансплантацията също употребявах масло от марихуана,  не съм го спирал“, сподели 32-годишният Дмитрий Петров от Бургас, който днес бе дошъл в съда за да подкрепи Васил. Самият той ще бъде ключов свидетел в процеса.

Дмитрий Петров
"Казват, че съм уникален случай. Лекарите ме дават за пример", споделя Дмитрий.

По искане на защитата, съдът днес назначи комплексна съдебно-медицинска експертиза, с участието на невролог, уролог, психиатър и физиотерапевт. Тя трябва да отговори на основния въпрос –подобрява ли марихуаната състоянието му. Закючението на експертите ще бъде представено на следващото заседание по делото – през октомври т.г.
 

прокурор Иван Кирков
"Ако Тончовски не беше обсъждан, при това 6 пъти, въобще нямаше да се повдига въпроса", е тезата на прокурор Иван Кирков. 

„Ако лицето Тончовски не беше обсъждано, при това 6 пъти, макар и през далечната 2003 година,  въобще нямаше да се повдига въпроса.  Една от присъдите е за 13 престъпления. През 2009 г.  е последната му пръсъда за причиняване на средна телесна повреда при управление на МПС след употреба на алкохол.  Ако не беше осъждан, този въпрос нямаше да стои. Твърдението му, че използва марихуаната с медицински цели- за подготовка на лекарство под форма на олио теръпва ще се доказва“, заяви прокурор Иван Кирков.