Свидетел по делото „Иракли”: Подсъдимият имаше и боен пистолет
Свидетел по делото „Иракли”: Подсъдимият имаше и боен пистолет / Дарик Бургас

 

Свидетел по делото за убийството на 21-годишния Григор Димитров в Иракли се отказа от показанията дадени по време на досъдебното производство и поиска да даде нови. Това стана на днешното трето заседание в Бургаския  окръжен съд. 18-годишният Николай Николов, който е свидетел на защитата на обвиняемия Тодор Димитров, каза,  че бил подведен от страна на Тодор Димитров и роднините му. Самият той бил на Иракли сам и не е близък с нито една от двете групи. Там се запознал с близките  на Тодор Димитров.

В съдебната зала свидетелят категорично посочи, че Димитров е имал два пистолета. В деня на инцидента той ги е показвал на компанията -един  газов по-малък и един по-голям боен пистолет сив на цвят с дължина на дулото около 20 см.  

Обвиняемият военен пенсионер до момента отрича да е  притежавал и  да е стрелял  с боен пистолет. Той твърди, че не е стрелял в младежа. Според  показанията на съпругата му Тодор е носил на Иракли само газов пистолет.

Оръжието на убийството така и не бе намерено, а самият подсъдим предаде доброволно газовия си пистолет и патроните. Съдебно–медицинската експертиза обаче, проследява пътя на проектил в тялото на убитото момче. Което означава,  че в него е стреляно с боен пистолет. В случая тезата на защитата е, че не Тодор Димитров е стрелецът.

Свидетелят Николов, разказа че по време на фаталното спречкване се намирал на два метра от стрелеца и жертвата. В момента на изстрела Григор е бил свит на две и се опитвал да се изправи. Тогава Димитров го е прострелял с бойния си пистолет.

Новите обстоятелства по делото,  бяха повод защитата да заяви, че ще  поиска назначаването на психиатрична експертиза за свидетеля. Тя трябва да установи дали показанията му са годни за настоящото съдопроизводство.

 Още по темата:

http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=486350

http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=487116

http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=487136