Световноизвестният созополски вампир се завърна
Световноизвестният созополски вампир се завърна / netinfo

Граф Дракула се завърна в родния си Созопол днес следобед. Станалият световно известен, с публикации в над 1200 международни медии скелет на мъж прободен с желязо в гърдите беше през последните няколко месеца в Националния исторически музей в столицата. Именно там беше извършена консервация и реставрация на костите и черепа. Отделно беше направена възстановка на лицето на мъжа, на който е приложен ритуала срещу вампирясване, за който още миналото лято след находката беше разказал проф. Божидар Димитров.

Експонатът е пристигнал в петък около 18 часа с микробус, изпратен от кмета на Созопол Панайот Рейзи.
Специалисти от Медицинска академия, които са работили заедно с екипа на Централната лаборатория по консервация и реставрация в НИМ са извършили сложното възстановяване на скелета.
От днес Кривич, заедно с кола, пробил гърдите му е поставен в специалната витрина, изработена по негов размер на втория етаж в ремонтирания Археологически музей в Созопол. В по-малка витрина пък е изложена възстановката на главата му.

Експонатът е дело на световноизвестния антрополог проф. Йордан Йорданов. Скелетът а средновековния вампир беше открит преди година от археолога Димитър Недев по време на разкопките на манастирския комплекс „Свети Никола" пред портите на Стария Созопол.