“Сватбата на Фигаро”открива сезона в операта
“Сватбата на Фигаро”открива сезона в операта / netinfo
Със „Сватбата на Фигаро” от Волфганг Амадеус Моцарт стартира новия сезон на Оперно-филхармонично дружество/ОДФ/ -Бургас. Театърът отваря отново врати на 22 януари (четвъртък).

„Тенденцията е това произведение да се изпълнява от млади хора. За това на бургаска сцена ще се съберат едни от най-талантливите и изявени млади солисти в страната”, каза директорът на ОФД-Бургас Александър Текелиев.

Да си партнират в постановката на проф. Павел Герджиков са поканени солистите от Софийската и Русенската опери Момчил Миланов (Фигаро), Свилен Николов (граф Алмавива), Даниел Острецов (Дон Базилио) и др.

На 28 януари бургаската публика отново ще може да се забавлява с комичната опера от Жак Офенбах „Хубавата Елена”.

Почитателите на класиката ще имат удоволствието да чуят концерт на виртуозния кларинетист Борислав Йоцов на 30 януари .

За февруари е предвидена и новата премиера на оперния театър -„Турандот” по музика на Джакомо Пучини. Спектакълът ще бъде включен в програмата на „Летни музикални празници” през лятото.

„Кармен” от  Жорж Бизе е другото хитово заглавие, което ще се появи в репертоара на бургаската опера през март.

И през новия сезон специално внимание ще бъде отделено на детската публика-напомнят от оперното дружество.  Продължават образователните спектакли „Как да гледаме опера” с популярни откъси от „Севилският бръснар”, адаптирани за деца. В рамките на малко повече от един учебен час актьор запознава малките зрители с историята на произведението и неговия автор. Кратки откъси от оперния спектакъл, поднесени атрактивно и увлекателно, допълват „урока” по класическо изкуство.