Супермодерен скенер за Бургаската библиотека
Супермодерен скенер за Бургаската библиотека / www2.burglib.org

Супермодерен скенер за книги има вече в Бургаската Регионална библиотека "П.К. Яворов". Новата придобивка е на стойност 80 000 лева и е част от проекта "Обединен каталог на български периодични издания. Дигитална колекция до 1944 г.", чиято цел е дигитализиране на българския периодичен печат.

Благодарение на новата придобивка 25 заглавия или над 35 000 страници от бургаски вестници и списания ще станат достъпни до своите потребители от всяко кътче на планетата.

Скенерът позволява висококачествено дигитализиране на голям обем книжен фонд, като щади оригиналите и постига оптимално качество на възпроизвеждане. Около 5 секунди е времето за сканиране на две страници от най-големия формат вестници.

В осъществяването на проекта участват бургаската библиотека в партньорство с още три големи библиотеки в България -Пловдив, София и Велико Търново. Финансирането в размер на 360 000 лв. е осигурено от Министерството на образованието, науката и младежта. Община Бургас предоставя на Регионална библиотека "П.К. Яворов" сумата за съфинансиране по проекта в размер на 18 000 лв.

Изпълнението на дейностите по проекта започнаха миналата година, като целта е да бъдат изградени дигитализирани бази данни на краеведската периодика в библиотеките от Освобождението до 1944 г. Предвижда се те да бъдат публикувани в интернет чрез създаване на електронен каталог "Регина Пи", който включва към момента 110 000 библиографски описания.