Строеж
Строеж / СК ООД
Разрешителните за строеж на 17-етажен блок в Бургас са нищожни, реши Бургаският административен съд. Сградата, която се изгражда в момента, на метри от Морската градина, бе повод и за граждански протести от страна на съседи, предава БНР - Бургас

До решението на съда се стига след прокурорски протести. Магистратите са преценили, че доводите на държавното обвинение са правилни. Прокуратурата е протестирала заповед на ресорния заместник - кмет на Бургас за промяна на ПУП (Подробен устройствен план) и мотивирано предписание отново от заместник - кмета, за терена на блока, издадени още през 2014 г. Според съда, тези заповеди предхождат издаването на строително разрешително и след като са протестирани, такова не е трябвало да се издава. 

Община Бургас и частният инвеститор обжалват решението пред ВАС, поясни началникът на правната дирекция в администрацията, Златина Георгиева. "С мотиви, които са изразени в жалбата. А именно - това, че разрешението за строеж е издадено на основание друг ПУП, а не точно този, който е оспорен с предходни протести на прокуратурата", каза Георгиева.

Има последващи заповеди, на тяхната основа са издадени разрешенията за строеж. За ПУП-а и мотивираното предписание се водят няколко дела. По едно от тях, за ВиК - проект, който предхождаше строежа, съдът е отхвърлил протеста на прокуратурата. Разрешението за строеж бе протестирано и пред РДНСК, но строителната инспекция отхвърли прокурорския протест. До решението на Върховния съд, строителните дейности в терена не могат да продължат, уточни Георгиева. И към момента такива не се извършват, защото е в сила забраната за летния сезон, добави тя. 

Инвеститорът, "СК" ООД информира още през юли, че преустановява дейностите, съгласно тази забрана, до септември. По данни на фирмата, сградата вече е на ниво Кота 5.05. Изградени са трите подземни нива със 165 паркоместа и нова ВиК инфраструктура в района.