“Странджанска палитра” в Малко Търново
“Странджанска палитра” в Малко Търново / netinfo

10-ти юбилеен Международен пленер по живопис “Странджанска палитра” се провежда в Малко Търново в дните  25 август – 4 септември.  Художници от Германия, Словения, Румъния, Украйна и България ще рисуват в забележителните природни и културно-исторически местности на община Малко Търново. В програмата на творците са включени посещение на тракийската куполна гробница в Мишкова нива и село Бръшлян. Авторите ще разгледат древното тракийско оброчище Индипасха и село Сливарово и ще учасват в традиционенния събор в местността Църногорово. Вдъхновение за творбите си ще търсят и сред местността Ковач по долината на река Велека.

“Странджанска палитра” 2008 ще завърши с изложба пред Историческия музей в града. В експозицията ще участват подбрани картини, рисувани в рамките на събитието.

Целта на инициативата е да се популяризират чрез живописни творби  уникалната странджанска природа, архитектурно-исторически забележителности, бит и духовност на странджанския край, изразени чрез митологичните предания, фолклор, нрави и обичаи на хората.