Шествието в подкрепа на българското семейство премина през централните улици в града и завърши с молебен.
Шествието в подкрепа на българското семейство премина през централните улици в града и завърши с молебен. / Снимки: Лалка Димитрова
Стотици миряни, сред тях и много родители с деца, се включиха днес  в православно шествие в защита на българското семейство днес в Бургас. То бе благословено от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникии.

шествие в подкрепа на българското семейство

 И се проведе на фона на масовата психоза в началото на тази седмица след слуховете за отнемане на деца сред ромската общност в няколко града в страната. В понеделник, пропагандната кампания накара стотици български роми да спрат децата си от училище, две школа в Сливен бяха опразнени за броени минути, а бяха засегнати бяха и учебни заведения в Карнобат, Сунгурларе, Ямбол, Асеновград и др.

шествие в подкрепа на българското семейство


Просветният министър Красимир Вълчев определи създалата се ситуация като манипулация, дезинформация и злоупотреба със страхове. Той  ясно назова подбудителите - "в основата са групите, които се организираха срещу Стратегията за детето, става въпрос за злоупотреба със страхове“. Премиерът Бойко Борисов нарече случилото се поредната „Костинбродска афера“  и разпореди ДАНС и МВР да проверят и установят виновните. "И ще ги хванат разни пастори в кавички, партийни, които отиват и просто лъжат хората“, категоричен бе той.

шествие в подкрепа на българското семейство


В подписка, подкрепена от над 600 души и адресирана до Сливенския митрополит Йоаникий, миряните настояват за подкрепа на духовенството в повсеместната криза на изконните ценности.

шествие в подкрепа на българското семейство

Литийно шествие започна от  храм „Св. Йоан Рилски“, огласено от камбанен звън премина през централната улица „Александровска“, а финалът бе молебен пред катедралата „Св. св. Кирил и Методий“.