Позлатената икона на Свети Стефан
Позлатената икона на Свети Стефан / dariknews.bg
Православната църква днес почита паметта на Свети Стефан. Той е първият християнски мъченик и първи служител на Йерусалимската църква. От времето на апостол Павел всички наричат Свети Стефан първомъченик защото е една от първите жертви на християнската вяра. След Възнесението на Христос били избрани седмина дякони, които да се грижат за домакинските работи на християнското общество, а той е пръв.
 
Обезпокоени от нарастването на броя на християните, членовете на синедриона (съвета на юдейските старейшини) влезли в спор със Свети Стефан, но не устоили на духовната му сила и мъдрост. Затова те възбудили народа срещу архидякона, обвинявайки го, че хули Бога и Мойсеевия закон. Разярената тълпа повярвала на фарисеите, измъкнала своя духовен пастир извън града и започнала да го пребива с камъни.
 
Светецът коленичил и преди да издъхне, се обърнал към небето с думите "Господи, не им зачитай този грях!". Тялото му било оставено на зверовете и птиците. През пети век част от мощите му са открити чрез видение и са положени в Сионския храм в Йерусалим. Стефан е сред най-разпространените имена в България. В превод то означава "венец". Единствената в света желязна, българската църква в Истанбул, носи това име.

На този ден празнуват всички с имената Стефан и Стефка и производните им Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Шон, Шона.