Старият Несебър блокиран, има арестувани
Старият Несебър блокиран, има арестувани / снимка: Пресцентър Община Несебър
Старият Несебър блокиран, има арестувани
34706
Старият Несебър блокиран, има арестувани
  • Старият Несебър блокиран, има арестувани

Четирима жители на Стария Несебър са арестувани от полицията, съобщи за Дарик Ивайло Ляхович, един от организаторшите на днешния протест срещу събарянето на пристройки и горни етажи в Стария град. Той подчерта категорично, че твърдението, че има заплаха за отнемането на статута на Несебър като град, защитен от ЮНЕСКО, заради пристройките на къщите не е вярно.

Ляхович обвини някои от жителите на Стария град, че са построили големи хотели там, които са законни, защото в близкото минало „само определени проекти на определени хора са получавали одобрение от отдел „Паметници на културата”.

В момента протестиращите са блокирали провлака за Стария град, няма друг път дотам. Късно снощи са били изпратени паяци от Бургас, за да преместят паркираните автомобили, които са предизвикали блокадата. В сблъсъците с органите на реда, са арестувани четирима мъже, които още се намират в полицията. Преди час са пострадали и две жени, които имат само леки контузиии.

Микробусът със затворници, които трябва да събарят пристройките е блокиран, хората няма да отстъпят, предстои общинска сесия, която ще се състои точно пред събраните протестиращи. Всеки момент, само с едно обеждане, още 500 души са готови да подкрепят своите съграждани на входа на пътя за полуострова, уточни Ляхович.