Стара кожа за нова
Стара кожа за нова / Пламена Джигова
Стара кожа за нова
55665
Стара кожа за нова
  • Стара кожа за нова

Много магазини и малко пари в джоба - два на пръв поглед несъвместими (особено за женската част от съсловието) фактора, влияещи пряко върху пазаруването. И тук на дневен ред идва въпросът за употребата на чужда втора кожа.
Изчезващ вид ли са дрехите втора употреба или напротив - вехт бизнес, който поглъща оборотите на магазините за нови дрехи? Почти на всеки ъгъл, в по-големите градове има магазин за дрехи втора употреба, а рекламите и флерите за тях стават все по-очеизвадни.

Причините за взривната вълна на този тип алтернативен шопинг са няколко. Една от тях е безпаричието и непрестанното вдигане на цените - най-вече на дрехите. За сумата, която човек може да изхарчи за един панталон от нов магазин, същият може да си купи три панталона от втора употреба. Друг важен детайл е, че известните марки винаги са били и ще бъдат скъпи и съответно недостъпни за голяма част от хората. В такъв случай, ако изключим цената като първостепенен фактор за пазаруването на дрехи втора употреба, като водеща причина се явяват така наречените "находки" - маркови дрехи на достъпна цена. Според продавачките, това е причината много заможни хора да "ровят" сред купищата овехтели дрехи.

Всъщност може би овехтели не е най-точното определение, защото голяма част от дрехите в тези магазини са от аутлети - излезли от мода преди няколко години. Дрехите втора употреба са предпочитани от купувачите и заради качеството - в България те са вносни, което предполага по-скъпи и естествени материи. Вторите употреби не страдат и от липса на по-възрастни клиенти, които не считат за нужно да харчат много пари за дрехи, пък и е по-вероятно да открият модел, който е близък до техните представи за мода. Част от клиентите обясняват интереса си към стоката със собствения си вкус - втората употреба е рай за абстрактните и алтернативно мислещи хора, които не желаят да се подчиняват на възприетите скучни и изтъркани модни рамки.
Естествено не всеки човек възприема идеята за пазаруването на дрехи втора употреба като нормална. Има хора, които се чувстват некомфортно в дрехи, носени от непознат човек. Сред схващанията се намират и поддържащи тезата, че дрехите втора употреба могат да донесат стар лош късмет на новия собственик. Именно подобни мнения провокират част от пазаруващите да крият увлечението си към втората употреба. Истината е, че тези дрехи приличат на купувачите си - те могат да бъдат нови или стари, качествени, шарени, носещи спомени, със собствен стил. Ако не вярвате - чуйте коментарите на работещите в овехтелите съкровищници.

автор: Пламена Джигова