Срещу наводненията
Срещу наводненията / Пресцентър

Областна администрация Бургас подготвя два проекта по новата програма за трансгранично сътрудничество България-Турция 2014-2020, насочени към превенция от наводнения. Първият е насочен към дребномащабни инвестиции и закупуване на специализирана техника за предотвратяване на наводнения в трансграничния регион. Експертите от двете страни на границата залагат продължителност 24 месеца и стойност около 600 000 евро.

Вторият е за подобряване капацитета за защита на природата, устойчиво използване и управление на природните ресурси чрез общи инициативи за сътрудничество в трансграничния регион. Тук област Бургас си партнира с Главна дирекция за защита на природата и националните паркове- Истанбул. При одобрение на проекта същият ще продължи 24 месеца, а заложените средства възлизат на 400 000 евро.

Проектното предложение е насочено към подобряване състоянието на езерните води на бургаското езеро „Вая", което представлява Защитена зона по Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000". Това ще допринесе за опазване на дивите птици, природните местообитания, флора и фауна в трансграничния регион.