Специални устройства за незрящите в Бургас
Специални устройства за незрящите в Бургас / Пресцентър - Община Бургас

60 устройства за управление на специални звукови сигнализатори, които ориентират незрящите хора при движението им из града раздаде кметът Димитър Николов, съобщават от пресцентъра на общината.

Устройствата са получили потребителите на социални услуги от Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания в к-с „Зорница”. Заедно със заместника си д-р Лорис Мануелян и началника на отдел „Социални дейности” в Общината Мая Казанджиева, кметът Николов е посетил тържество по повод третия рожден ден на Центъра.

Община Бургас монтира звукови сигнализатори при светофарите на 25 възлови кръстовища и 52 важни сгради – административни и социални центрове, медицински заведения.  Когато се приближат до тези ключови места, хората със зрителни увреждания могат да активират зумерите чрез миниатюрните пултове, които получиха, и по звука да се ориентират за правилната посока на движение.

При посещението си в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания кметът Николов и д-р Мануелян са прерязали и лентата за откриването на няколко нови помещения, предоставени от Общината за нуждите на потребителите на услугите в него.

Ремонтирани и оборудвани са нов компютърен кабинет със специализиран софтуер за незрящи и постоянен достъп до интернет; кабинет по полезни умения и готварство; арт студио и помещение с уреди за фитнес.