Спасиха загиваща в гората бременна бежанка, бродела в дъжда с дни
Спасиха загиваща в гората бременна бежанка, бродела в дъжда с дни / netinfo

Изтощена от студ и глад сирийска бежанка в напреднала бременност беше спасена в Бургаската болница. Жената е докарана направо от граничната бразда. Тя е била с контракции, с опасност от преждевременно раждане. Четири дни и нощи 24-годишната Бариван Хасан е скитала в гората, в дъжд и студ. Приета е в болницата мокра до кости, само с дрехите на гърба си. Заедно с нея границата пресякъл съпругът й, трите им малки деца и още 15 бежанци.
„Жената е недохранена и отпаднала, но сега опасност за нея и бебето няма. Правим всичко, за да се чувства добре. Призовавам „Гранична полиция" и Агенцията за бежанците - тя да бъде настанена в Бургас, за да е близо до болницата, тъй като рискът за нея остава", каза началникът на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев. „Най-малкото, с което можем да съдействаме на тези хора, е топлота и човешко отношение. Нека само за миг си представим, че и ние можем да изпаднем в същото положение", добави д-р Душепеев.
Съдбата на Бариван Хасан трогнала до сълзи екипа на цялото Родилно отделение. Работещите в него са й донесли дрехи, храна, вещи от първа необходимост. „Благодаря! За пръв път от много месеци се чувствам добре и не се страхувам за живота си", сподели Бариван.
Семейството й побягнало от Сирия заради разрушителните бомбардировки. Първо стигнали до Турция, а от Истанбул за България тръгнали пеша. Четири дни и нощи групата вървяла през гората. „Постоянно валеше дъжд. Бяхме мокри до кости, в постоянен страх. Не го пожелавам на никого", разказа Бариван. Единственото, което иска сега, е да чува гласа на децата си по телефона, за да знае, че са живи и са добре.
Съпругът й Ханиф и трите им деца са настанени в Малко Търново. Семейството няма нищо - влезли са у нас само с дрехите на гърба си. Не знаят и как ще посрещнат бъдещото бебе, но вярват, че тук ще ги приемат добре и ще им помогнат. Трите им деца са момичета на 7 и на 2 години и половина, и момче на 6 години. Те имат най-голяма нужда от топли обувки. Желаещите да помогнат на Бариван с дрехи и обувки за децата, както и с вещи за нея и съпруга й, могат да се обадят на тел. 056 81 29 85 (фондация „Ел Масри").