Созопол се побратимява с града на граф Дракула
Созопол се побратимява с града на граф Дракула / netinfo

Представители на община Созопол начело с кмета Панайот Рейзи отпътуват днес за Румъния. Посещението е планувано за няколко дни в град Сигишоара, родното място на граф Дракула. Целта е да се проучат възможностите за побратимяване на двата града по „вампирска линия", шегува се кметът Панайот Рейзи.
През миналата година в Созопол археолозите откриха скелет на мъж прободен с железен прът. Интересът към находката провокира дори възстановка на лицето на вампира по неговия череп. Той получи дори име - Кривич, а след като скелетът му бе възстановен бе пренесен в Археологическия музей в Созопол, където цяло лято се извиваха опашки от любопитни посетители.

За това и не е случаен интересът на кмета на Созопол към Сигишоара. "Отивам да се побратимим с този град. Ние с тях имаме роднинска вампирска връзка и сега искаме да заздравим тази връзка. Отиваме на място да видим как те са развили този вид туризъм, по какъв начин го рекламират, как го организират на място и каква е посещаемостта. Освен това в Созопол имаме фестивал на франкофонството. Румънският език влиза към тази група езици. В тази насока ще подпомогнем и фестивалния туризъм. Със сигурност има какво като опит да разменим с управата на Сигишоара", посочи Рейзи, цитиран от Агенция „Фокус".

Освен това от местната администрация в Созопол обмислят и да проверят какви са възможностите за разработване на съвместни проекти с румънския град, с които да кандидатстват за финансиране от ЕС. Решението за побратимяването с румънския град, беше взето на заседание на Общинския съвет в Созопол.