Созопол празнува
Созопол празнува / снимка: Дарикнюз

С тържествено издигане на националния флаг на Амфитеатъра започват утре празниците на Созопол в чест на покровителката на града Света Марина. Следва откриване на  археологическа изложба „Аполония и Черноморската цивилизация” в Археологическия музей и концерт на трио „Войсес” от 20 часа.

В събота е най-наситената програма от честванията. Тогава е Празничната литургия в храм „Света Марина” в местността „Света Марина, последван от курбан за здраве и благополучие и народно веселие, старт на възстановения от три години плувен маратон на пристанището и турнир по подводен риболов за купата „Света Марина”.

На сцената на амфитеатъра тържествено ще бъдат удостоени със званието „Почетен гражданин на Созопол” актьорът Досьо Досев и дългогодишният спортен деятел от града Апостол Кюмурджиев. Родените созополски деца в юбилейната година ще получат грамота и юбилейна монета „Гражданин на Созопол”.

Празникът в неделя ще продължи с програма, изцяло посветена на спорта. Предстаят народни борби и демонстрации на созополският клуб по карате и клубът по културизъм. Закриването на честванията ще бъде във вторник, с концерт на Панайот Панайотов.