Социалните засичат неверни данни
Социалните засичат неверни данни / netinfo

 Седем души, кандидати за получаване на целева помощ за отоплителния сезон, са били санкционирани заради неверни данни в молбите-декларации, съобщи Тони Костова директор на Регионална дирекция  „Социално подпомагане”. Става дума за възрастни хора от Поморие, които са продали имоти през периода,  но не са упоменали тези данни пред социалните служби. Те обаче засекли невярната информация  при проверка  в НАП. Хората са продали земи или къщи край морето и по-този начин са загубили правото си на целева отоплителна помощ.

 „Имаме централни договори сключени със НАП и Бюрата по труда и там където се наложи прокуратурата оказва помощ  за разкриване на  банкови сметки и имаме все по-голяма  възможност за събиране на информация”, информира Костова и допълни, че все още има лица, които крият данни в молбите за социални помощи и детски добавки. До миналата година социалните били с вменено задължение на място да проверяват  дали целево се изразходват помощите. Този сезон  парите се плащат авансово и задъжението е да се следят стриктно документите. По този начин са уличени хората от Поморие. Наказателна отговорност не им е търсена,  макар че законът го позволява.

„При направените на място проверки се оказа, че става дума за възрастни социално слаби и доста често инвалидизирани хора. Те  продават имоти и по документи получават големи суми, но много бързо парите  се  разпределят от децата им и тези хора през зимата се чудят как да се сгреят”, обясни Тони Костова.

 Тази година средствата за отоплителния сезон се изплащат на два транша. За месеците ноември и декември  помощта в размер на 111 лв. е  преведена и одобрените бенефициенти могат да закупят твърдо гориво и да платят ел. енергията. Втория транш –за месеците януари, февруари и март ще бъде изплатен авансово до 31 януари следващата година. 

 Над 7530 са лицата и семействата одобрени за получават целевата помощ в областта. От тях 490 са  заявилите искане за доставка на твърдо гориво по домовете. Отказана е помощ на 984 кандидати. Общата сума изплатени средства 720 530 лв. Най-много са подпомогнатите семейства в Бургас, Карнобат и Руен.