Случаят Тончев: 20 000 лева и документални липси
Случаят Тончев: 20 000 лева и документални липси / Станимир Димитров

Мартин Душев, който е обвинен за побоя над поморийския журналист Стоян Тончев ще трябва да плати 20 000 лева, за да излезе от ареста. Днес окръжните магистрати в Бургас измениха мярката му за неотклонение от „задържане под стража" в „парична гаранция" след като Душев и тримата му адвокати атакуваха постановлението на първоинстанционния съд в Поморие.

„Честито! Парична гаранция - 20 000 лева. Докато не ги платиш, никакво излизане от ареста", отсече председателят на съдебния състав, Събчо Събев. Самият Душев поиска да бъде пуснат под домашен арест, за да помага на приятелката си в грижите за детето им.

Защитата на 30-годишния помориец, коментира след заседанието, че в обвинението са допуснати множество пропуски. Оказва се, че от съдебните архиви са изчезнали и документи. Данните за мобилните клетки, към които е бил свързан телефона на Мартин Душев по време, преди и след инцидента са били приложени към делото, но към днешната дата липсват.

Липсват и данни за разпитан свидетел, който твърди, че е бил заедно с Душев в дома му по време на нападението над Тончев. „Това може да се тълкува като укриване на доказателства", коментираха защитниците.

Според тях, пропуски са допуснати и при събирането на видео материалите по делото от охранителните камери на сградата, в която Мартин Душев живее. Записите от две камери са били иззети месец и половина след инцидента.

Към делото е приложено единствено заключението, че една от тях не е била включена. Не се съобщава какво всъщност е имало на записа от втората камера. Мартин Душев обжалва мярката си за неотклонение за четвърти път. Все още не е ясно дали ще успее да събере парите за гаранцията си.