Митрополит Иоаникий очаква успехи с избора на  новия Варненски и Великопреславски митрополит
Митрополит Иоаникий очаква успехи с избора на новия Варненски и Великопреславски митрополит / Дарик Сливен, архив
Сливенският митрополит Иоаникий се протвопостави на гейпарада, който ще се състои на 15 май на площад "Тройката" в Бургас под надслов "Първият Бургас прайд".

"Категорично се противопоставяме на това събитие и заставаме в защита на нравствената чистота и невинност на децата и подрастващото поколение на България, се казва в обръщение на владиката, публикувано в сайта на Сливенската митрополия.

„Считаме за свой дълг да защитим и традиционното българско семейство. Подчертаваме, че само бракът между мъж и жена е градивна среда, в която любовта между двата пола и отглеждането на децата се реализират угодно на Бога.

Отправяме призив към нашите духовни чеда да не участват в това шествие на греха, което е провокация към Твореца, към Църквата, към Отечеството, към живота.

Призоваваме родителите да предпазят децата си и да не бъдат безразлични към подобни развращаващи прояви."

Митрополит Иоаникий се обръща към кмета на Бургас Димитър Николов, като настоява той да не дава разрешение за подобно мероприятие, а ако вече има издадено, да бъде отменено. "

Бургас е най- големият православен център в югоизточна България, се казва в становището. Неговите жители са познати като ревностни православни християни и провеждането на подобен маскарад дълбоко ще нарани тяхното религиозно чувство."
 
БТА