Стефка Тодорова
Стефка Тодорова / Снимка: Дарик-Бургас
Еврото ще остане в полза на държавата, ако не разкрият кой е собственикът
МВР награди 45-годишната Стефка Тодорова, която се превърна в най-известната метачка в България, след като откри в контейнер за смет в Поморие близо 2 000 евро и предаде парите на полицията. Шефът на Районното управление на полицията в Поморие Георги Куцаров лично отличи Стефка с грамота за проявената гражданска съвест и доблест.
Стефка пристигна за награждаването със своя колежка от фирмата за чистота, тъй като се притеснява от светлините на прожекторите.
Стефка Тодорова работи като чистачка от 30 години, заплатата й е 460 лева. Има две дъщери, които сама е отгледала.
„Върнах парите, защото имам съвест. Изобщо не ми хрумна да си ги взема за мен. Ще се радвам да се намери собственика и ако ми даде награда – ще я приема, но ако не стане – няма проблем“, каза развълнувана тя. „Това са чужди пари, имам нужда от тях, но като не са мои не мога да ги взема”, сподели още Стефка.
До момента няма никаква яснота кой е собственика на парите. Полицията продължава разследването, Възможно е, допускат криминалисти, еврото да е оставено в контейнера от жертва на телефонни измамници. През последните месеци все повече зачестяват случаите, в които комбинаторите убеждават възрастни хора да оставят пари в контейнери, под предлог, че уж помагат на МВР за залавянето на опасни престъпници. Ако собственикът не бъде намерен, ще последва процедура, с която банкнотите остават в полза на държавата.