/ Снимка: Лалка Димитрова
Скромни 42 лева оборот от началото на юли при пълна леглова база в семеен хотел в Царево, нула лева приходи за ден в аптека в Созопол и липса на касови апарати в множество малки търговски обекти. Това откриха данъчните при изненадващи проверки на екипи на звеното „Фискален контрол“ по Южното Черноморие.

НАП в действие: Изземват пари директно от касите на длъжници

„Няма да отслабваме темпото, не искаме да пречим на бизнеса. Контролните ни действия целят оборотите да се формират при една равнопоставена конкурентна среда, неспазващият правилата не може да има предимство“, коментира резултатите от проверките през последните дни началникът на отдел „Оперативни дейности“ Бургас при Главна дирекция „Фискален контрол“ Даниел Вълканов.

На територията на областите Сливен и Ямбол, които са в обхвата на НАП-Бургас, също се извършват ефективни проверки. Фискалните агенти са установили масово неиздаване на касови бележки на Сливенската зеленчукова борса, където ще бъдат запечатани поредица от търговски обекти.

НАП запечата търговско изложение в центъра на Бургас

От приходното ведомство в морския град напомнят, че фискалните бонове трябва да се издават веднага след извършване на плащането, а не да се чака клиентът изрично да поиска касова бележка.

С цел откриване на рискови търговци, данъчните са поставили под наблюдение чрез дистанционната връзка и много високооборотни заведения по Южното Черноморие. Внимателно се проследява информацията по интернет за съпътстващи летния сезон мероприятия, както и онлайн резервациите и закупуване на билети. 

НАП се насочва към интернет търговците

Патрулните екипи на НАП, в много от случаите съвместно с правоохранителните органи, вече са предоставили за анализ информация от близо 2000 търговски обекта по Южното крайбрежие. 

Сигнали за неиздаване на касови бележки и данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700/ 18 700 или по електронната поща на infocenter@nra.bg .