То се състои за шеста поредна година
През уикенда Бургас беше домакин на единственото скейт състезание в Европа за този сезон – Burgas skate open. То се състоя за шеста поредна година. Най-добрите български скейтъри премериха сили с конкуренти от цял свят.

Силна емоция и огромна доза адреналин - така протече Burgas skate open. Скейтъри от цялата страна, както и от света едновременно се забавляваха и съревноваваха за голямата награда. 

„Наградният фонд е доста голям. Важното е да се каже, че имаме жени, което се прави за първи път в България. Скейтът вече е олимпийски спорт и всъщност на олимпийските игри ще има и жени, така че и ние даваме шанс на дамите да се изявяват. Има и категория аматьори, която е за по-малките карачи без спонсори зад гърба си. Там наградите са материални. В категория ПРО, където са професионалисти от цял свят, е голяма парична награда”, заяви организаторът Мартин Дечев.

Състезанието се проведе в три отделни части. В петък участниците, имаха така наречения загрявка, която се проведе в Морската градина. Предизвикателството за деня беше  Trick for Cash или скейт-трик срещу пари, където при по-впечатляващи трикове получаваш пари от организаторите. Вторият ден бяха квалификациите в скейт-парка на Бургас, където имаше участници от различни възрасти, като най-малкият участник беше едва на 7 години. Последният ден най-добрите класирали се за финалите, мереха сили за наградата от 6 000 лева. 

Тази година специално участие взе световноизвестният чешки скейтър Максим Хабанец от Прага. Той е и единствения ПРО скейтър, участвал в състезанието. Да си професионалист означава не само да те спонсорират, а и скейтбордът да се превърне в основен начин за изкарване на доходи.
NOVA