Сияна Базотева е вицешампион на България по конен спорт
Сияна Базотева е вицешампион на България по конен спорт / netinfo
17-годишната бургазлийка зае второ място в почетната стълбица на Държавното първенство по конен спорт
Бургас записа забележителен успех на Държавното първенство по конен спорт за деца и юноши, провело се на Конна база „Тракиец“ в Житница през уикенда. В конкуренция на най-добрите ездачи от цялата страна, състезателката на клуб „Кан Крум“ Сияна Базотева завоюва вицешампионската титла при юношите за 2017 година.17-годишната девойка скача с кобилите Хърмаяни и Силиън. До почетното второ място й помогна да стигне Хърмаяни. Преди нея се нареди Владимир Кличко, управляван от Никол Хенеси. Третото място зае София Стойчева с кон Абудаби.
Самата Сияна признава, че е много развълнувана и мотивирана от успеха. Любопитното е, че състезателката не е включвала елитния турнир в програмата си. В търсене на по-добри условия за подготовка, ученичката от бургаската Природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ от 2 години тренира в Стара Загора при един знаковите състезатели по конен спорт у нас  Ивайло Бонев. Момичето пътува до там всяка събота и неделя, успявайки да съчетае учене и спорт. 
За поддържане на добри резултати се изискват тренировки поне 4-5 пъти седмично, а за високо спортно майсторство е нужна дори ежедневна подготовка. Затова спортни деятели определят успехът на Сияна като забележителен.
За да тренира и учи ползотворно, девойката ще смени родния Бургас със Стара Загора и наесен вече ще е ученичка в 11 клас в местната Природоматематическа гимназия.
За 7 години в професионалния конен спорт Сияна има редица успехи на наши и международни състезания, както в категорията при децата, така и при юношите. В елитното Държавно първенство до момента е носител на два сребърни и един бронзов медал.
Другият състезател на ККС „Кан Крум“ Емил Георгиев не успя да попадне сред призовите места, но за него участието в Житница бе дебют при юношите.
Следващият турнир на Сияна и Емо ще е за „Купа Бургас“ на базата в Парк „Езеро“. Състезанието ще се проведе от 4 до 12 август. След това Сияна заминава за Германия с националния отбор и треньора си Ивайло Бонев за участие в голямо европейско състезание и подготовка за Балкански шампионат.   Тази година домакин на Балканиадата е България, а мястото е отново Конна база „Тракиец“ в Житница.