„Шведска маса” се продаде в робство
„Шведска маса” се продаде в робство / колаж: Златина Гайдажиева
„Шведска маса” се продаде в робство
50872
„Шведска маса” се продаде в робство
  • „Шведска маса” се продаде в робство

И мъгли покриха държавата с големина на една човешка длан, пък снегове, дъждове и върнати бонуси западаха от небето.

Събраха се хората по агората и рекоха си в почуда, че във времена тъй усилни и кризисни боляри разни съвсем разбонусили са се. Тогаз излезе Онзи, Що Първи Между Всички Европейски Вождове В Държавата Тунизийска Отиде.

И рече им на болярите си бонусите да върнат и те върнаха ги и главите си с пепел посипаха.

А от крепостта превелика и преголяма Брюкселия проводиха писмо до сердиката на крепостта Улпия Шопия и рекоха им с думи прости „Вън от Шенгенската градина!”

Тъй в униние и печал и безшенгение голямо народът потъна, тогаз чу се крясък зловещ, зловония изплуваха и започна се радиобезподобието „Шведска маса”, пък вредом рев, вой и скърцание със зъби чу се, а родът человечески на погибление духовно беше предаден.

Първом в ефира чу се „Ленинград” - песен на странниците от руската степ „Обморок и Мама”. Двете радиоизчадия Весо Максимовсон и Красимир Калудовсон се захилиха гороломно и после дори зацвилиха сякаш, но се оказа, че това не са били те, а немски изпълнител на стила „йодлер”.

Малко по-късно двамата почти се разплакаха, докато обясняваха, че повече в това предаване няма да звучи нито една песен на карнобатския Карузо Бойчо от ...хм... Карнобат. Оказа се, че неговият мениджър, т.е неговата майка е настояла песните на сина й да не се радиоизпущат никак даже в това радиошоу.

В рубриката „Масов делириум” се дискутира дали е хубаво или лошо това, че Софи Маринова ще ни представя на „Евровизия”. По този повод позвъни Ники, за да каже, че Софи е политически капитал и индийската диаспора в Европа ще гласува масово за нея.

Около десетина минути по-късно избухна страшен спор по темата „От какво сме освободени на 3 март, от турско робство или от турско присъствие?”

Първият слушател рече, че у нас не имало нито робсто нито присъствие, а най-вече турска власт. После добави, че оригиналните „Записки” на Захари Стоянов така и не са били публикувани. Слушателят припомни, че през 1940 година е била издадена история на Бургас от печатница „Котва” и там нямало нищо за храбростта на руските войни, дори ставало ясно, че е загинал един руски войник, ама той се удавил в кладенец.

След него позвъни човекът Яшар син на Узун. Синът узунов цитира професор Пантев и професор Димитров, според които робство у нас нямало. След това започна дълго и забъркано обяснение, в противоречие на Максимовсон, че еничарите не са участвали в кланета и други подобни. При все, че нито единият швед, нито другият, бяха си и помислили да твърдят нещо подобно.

Последва го професор Генчев, който призова всички да правят йога и добави, че историята на Балканите мяза на разпран чаршаф. Също така уважаваният преподавател от Университета в Бухара се присмя на наивната идея на Калудовсон всички от Балканския полуостров да се обединят и му препоръча да се цани за асистент на Джордж Лукас, за най-новите серии на „Звездни войни”, щото Калудовсон бил тотален майстор на фантастичните размисли.

Последваха още разгорещени спорове между двамата водещи, което доведе до ново позвъняване от Яшар син на Узун. Този път той дълго заобяснява, че бил направил справка в Интернет и по време на Априлското въстание еничарският корпус вече не съществувал и... , което накара Максимовсон да изсумти злобно и после почти да изреве, че той такива неща никога не е говорил. Което си беше чиста истина. Калудовсон, пък, загърчи мозък в спазми и съвсем се оплете в умозаключения и дрънканици.

В изследването по бургаските улици хората даваха различни мнения, като беше радостно за отбелязване, че нямаше нито едно крайно и накървавено, а всичките бургазлии говореха умно и разсъждаваха трезво.

Тъй и не стана ясно имало ли е робство и ако да, защо робите са имали слуги (поне чорбаджи Марко от романа „Под игото” е имал една слугиня на име Пена) и прочие.

В пристъп на тотално творческо безсилие и пълна духовна тъпота, Максимовсон реши да приключи по старата белотаджийска система „Който не ги знай, ги повтаря”. И повтори йодлерската песен от началото на предаването.

Така въпросът за робството и присъствието остана висящ, а водещите виснаха след края на шоуто в близката кръчма на Жорката.

Чуйте им тъпотиите в звуковия файл под снимката