„Шведска маса” се продаде на чалгата. Нещастници!!!
„Шведска маса” се продаде на чалгата. Нещастници!!! / колаж: Ангел Иванов
„Шведска маса” се продаде на чалгата. Нещастници!!!
49762
„Шведска маса” се продаде на чалгата. Нещастници!!!
  • „Шведска маса” се продаде на чалгата. Нещастници!!!

И снегове страшни затрупаха държавата с големина на една човешка длан. Пък и ветрове задухаха и завеяха тъй силно, че чак вледениха пътища, градове и села.

Ама още по-студено стана, когато главният болярин от новия специален другарски съд излезе на агората и рече, че преди дума да се издума за този съд, думащият трябва да отиде при съдиите и да им каже, като каква дума смята да изрече за съда.

И тръбачите медийни йерихонски възвестиха едно „Мадафакъ”, че чак наложи се главният болярин на новия специален другарски съд да излезе на агората и да издума, че думите му не били разбрани.

В престолнината събраха се велможите държавни и главата държавен Росеносец награда връчи за град най-приказен и хубав. И избраха за такъв град онзи град, дето южна тангента и северна дъга построил е и в сърцето на областта Улпия Шопия намира се.

Пък от Разнородното събрание чу се, че болярите от рода герберски щяли да проверяват и разследват всички сигнали за лошавини и злини, сторени от боляри и слугите им от рода герберски.

А тръбачите медийни йерихонски едно „Осанна” възвестиха”, щото те „Разпни го” тръбят, само когато вече някой разпнат бил е.

Тъй в дни на усилие и студ безреотанен появиха се две души черни и предаването „Шведска маса” започна. Водещите Весо Максимовсон и Красимир Калудовсон захъхриха и заредиха слова от разум лишени, а родът человечески беше предаден на погибление духовно и рев, вой и скърцание със зъби навред настъпиха.

В началото на предаването стана ясно, че бългаският спец съд не е поискал от „Шведска маса” да предостави предварителен сценарий за предаването, защото достопочтените съдии разбрали, че въпросното радиошоу е толкова тъпо и безумно, че никой не знаел какво ще се приказва в него.

В духа на тази интелектуална немотия в ефира проникна с взлом мънкащия синузит Джорджано, който замънка своят прочут сингъл „Мпалишш ммцигара”, по време на която изтезава своята носоглътка и слуха на хората с рими от типа на „Ммти мхаресваш ммменн, мммаз мммхаресвам ммммтеб” ”.

Докато музикалните педагози си скубеха веждите от ужас, го последва варненската вълчица Стефифешън, която изблея кавър версия на чалга иконата Тони Дачева и нейната песен „Шоколади и бонбони”.

Максимовсон и Калудовсон предложиха на обсъждане темата „Защо всички плюят чалгата, а това е най-слушаната музика?”, но аудиторията беше толкова вцепенена от Джорджано и Стефифешън, че потъна в зимен сън.

Ники обясни, че може да каже на всеки човек какъв е, ако той преди това му каже каква музика слуша, демек ако слуша Милко Калайджиев, значи е мил калайджия. Слушателят определи чалгата като „помиярска музика на мутрите” и попита дали някой чалга певец пее на английски.

Иван Терзиев разсъждава за известността на задника и на предника на Азис и обясни, че и двата продукта на костинбродската Василка са залезли вече. Според слушателят това бил  продукт на телевизиите, които вложили пари и сега си ги взели. Само не стана ясно защо телевизиите са решили да инвестират в задник. Накрая Иван определи чалгата като „опит на балканците да създадат балкански джаз”.

Друг слушател попита защо Мустафа Чаушев не пее чалга парчета. Водещите не успяха да дадат смислен отговор.

В този момент Стефифешън пак излезе на сцената и изпя „Топъл дъжд” на Силвия Кацарова и тежкото усещане за безсмисленост на живота удави ефира.

Весо Максимовсон реши да презентира новата стихосбирка на поета Марин Палов и куците рими залетяха от радиочестотата. Това накара слушателят Радо да позвъни на редакционния телефон, за да обясни, че тази поезия и чалгата изобщо са риалити на българската простотия.

По този повод отново Стефифешън получи възможност да изпее класиката „Вървят ли двама” и при това положение и двамата водещи разбраха, че изобщо не вървят и се саморазпуснаха без протести до другия петък, когато обещаха да се завърнат по-малоумни от когато и да е било...

Ако ви се слушат тъпотии – звуковият файл под снимката