„Шведска маса” разгроми монополистите
„Шведска маса” разгроми монополистите / Станимир Димитров
„Шведска маса” разгроми монополистите
26948
„Шведска маса” разгроми монополистите
  • „Шведска маса” разгроми монополистите

И дъждове заплющяха и потоп заля Черноморието и отнесе лодки, наводни мазета и къщи, пък хората се отчаяха и работите на лошо отиваха. Пък тогаз пристигна Самодържецът и елейното Му слово ободри всинца. И като говореше как ще строи пътища, пречиствателни станции, заводи и ще усвоява европейски пари, тълпите, докарани с автобус, възторжено продумваха „Осанна”.

И слепите видяха и глухите чуха и хромите проходиха, за да доближат и всички да го лицесъзрат как идва и дава 50 000 лева за храм на началника небесен, (тъй Самодържецът господ Бог нарече) как реже лента и как се шегува, пък накрая си тръгва с черната си каляска. 
И когато заради заминаването Му тъга щеше да налегне тълпите, тогава изпълзяха от нищото двете радиоизчадия в ефира Весо Максимовсон и Красимир Калудовсон и започна предаването „Шведска маса” и всички, които го слушаха бяха предадени на гибел морална и обезумление човешко и скверен кикот и гороломен смях забушуваха...

Така започна поредното издание на петъчното радиошоу „Шведска маса”. И вестници се четоха и снимки от страниците им се анализираха и за кишата и калта се хортуваше, пък тогаз позвъни по телефона слушател верен и сподели, че в Бургас се провеждала „калтакиада”, защото кал много се леела по улиците.
Както е тръгнало, хората кокили ще носят – си помисли Весо Максимовсон, но не го каза в ефир.
Абе, те хората май кокили ще почнат да носят, както е тръгнало – помисли си Красимир Калудовсон, но не го каза в ефир.
И двамата не казаха туй, що мислеха, защото знайно е, че обикновено те приказват в ефир, без да мислят.

Малко по-късно беше отпочнато разискването на основната тема в предаването „Защо монополистите държат българина за гушата и кои са монополистите у нас”

Тоз час се обади слушателят Борислав и и сподели, че е силно разочарован от електричарите и парнаджиите в Пловдив, откъдето бил. 
Много съм разочарован от тези другари – бяха точните думи бориславови.
И още каза, че няма по-страшен монополист от частния монополист и че българинът е заобиколен от монополисти.

70 годишният гражданин Дараклиев призна, че 70 години са го лъгали, но гарантира на Максимовсон и Калудовсон, че и тях ще ги излъжат. 
Всяко правителство казва, че старото е крало, а нали уж хванаха крадците, къде са им парите – попита излъганият.

Позвъни и раб божий, дето „една мощност” се нарече, и обясни на двамата водещи, че най-страшното е не монополът, а картелните споразумения на банки, мобилни оператори, вериги магазини и прочие...дори рече, че профсъюзите имат и те тайно споразумение с правителството и им дреме за работниците и селяните.

И гневен българин поиска думата, пък дадоха му я, а той захортува, че направил справка със сметката за ток, пък там видял, че в цената за дневната енерегия имало 50% достъп и разпределение и безобразие нарече туй и добави, че е страшно, защото държавните чиновници защитават частниците, а не потребителите, пък двамата водещи безобразно мълчаха, защото в кухите им глави никави знания за сметки нямаше.
И гражданинът Йорданов изля в ефир онзи гибелен гняв на Ахила Пелеев. И рече, че в сметките за водата половината неща не са ясни и никой не знае какво плаща и защо го плаща. 

Пък слушателят Коста напопържа стръвно и ядовито своята телефонна компания, дето като крепостен селянин го държала с договори и не му давала да тръгне по света телефонен и призова този човек всинца да четат ситните букви в договорите, които подписват, защото дяволът е в детайлите...както казват машинописките и стенографките.

А тогаз думата взе Елена и призова Дянков да си яде пицата сам и припомни, че това правителство си има свой бюджет и го попита къде са парите за заплати и за децата и после рече, че крайно време е в България да има конкуренция, а не картели, пък накрая проплака, че е изгубила всякаква надежда, защото нямало търговия и нямало промишленост, а нямането на мозък в главите на водещите на предаването съвсем увеличи всеобщата покруса.

И чак тогаз позвъни редовният слушател критик Стоян и избълва от дълбините на поетичната си душа прозрението, че в Бургас има монопол в поетическото дружество, което било оглавено от аятолаха на графоманите, а пък прокълнатите души максимовсонова и калудовсонова се кикотеха гибелно като хиени с хемороиди и мравки полазиха по гърбовете на малцината здравомислещи техни слушатели.

И на явлението Стан беше излъчено допитването до бургаските граждани и селяни, пък те обрисуваха монополите в страната така:
„нямам идея кво е монопол, туй онуй, такси макси, държат ни за гушата, управлението на държавата куца и на монополистите им е добре, капиталът е в тях, бе, маргините са монополисти, монопол има и върху контрола на пътищата, затова има дупки” и прочие...

И стана ясно, че у нас държавните чиновници и сановници правят, струват, но гледат да направят така, че да заменят държавния монопол с частен и на частниците да им се даде всичко, пък гражданите кучета ги яли.

И когато всичко изглеждаше безнадеждно и мир и любов се възцариха, защото почна човеколюбивото творение „Непресъхващо лове” и героите в него Стамат и Хортензия решиха да скрепят любовта си със сватба и заспориха дали да е шумно и весело гражданско позорище в няколко дни или кратка церемония на подписване, дали да поканят 450 гости или две три семейства ,демек един файтон хора” и с такива люти спорове завърши серията, но сценаристът на поредицата най-сетне кандиса да ожени младите, защото щом се обичали, трябвало вече да се вземат.

А през цялото време гнъсна музика се радиоизпущаше в ефир и объркваше душите хорски. Пък накрая се спусна завесата и зад нея се скриха двете радиоизчадия Весо Максимовсон и Красимир Калудовсон и „Шведска маса” свърши, но се чуват страшни слухове, че другия петък пак щяла да се радиоизпуща и Бог да ви е на помощ тогаз...Амин.

Чуйте грохотната тъпота в звуковия файл под снимката