„Шведска маса” прави лове, нот вар
„Шведска маса” прави лове, нот вар / колаж: Ангел Иванов
„Шведска маса” прави лове, нот вар
54825
„Шведска маса” прави лове, нот вар
  • „Шведска маса” прави лове, нот вар

И отпочна се четвъртият седмоднев на месеца шести от годината трета на управлението Му на Онзи, Що Приятел Е С Царе, Папи, Патриарси И Враг На Дефицита.

Чу се от чужбината, че Той такова слово казал, че две държави, що врагове векове били са, да се сдобрят решили. И тръбачите медийни ерихонски наниколайчиха и набаречиха тръбите ерихонски, пък едно „Осанна” възвестиха.

Дни величави настанаха.

Но не спеше зло под камък. Настъпи петък и зададе се облак тъмен. Гарван в месарница връхлетя, пък си кренвирш закълва и падна мъртъв, а лошите кредити легион станаха.

Тогаз чу се писък ужасен, зловоние на кисело зеле разнесе се и вредом по земята бургаска хората уплашиха се.

Тъй започна предаването „Шведска маса”, а две радиоизчадия, що Весо Максимовсон и Красимир Калудовсон зовяха се, отпочнаха сквернословия да бълват. И рев, вой и скърцание със зъби настанаха вредом, а народът беше предаден на гибел и погибление духовно.

Още в самото начало под акомпанимента на Стефифешън и бруталното й изпълнение на песента „Детелини” двамата идиотина обявиха,  че денят бил наречен на Света Великомъченица Детелина Бетонница, защото бургаската детелина вече страдала непостроена над 30 години и затуй трябвало да бъде канонизирана. Все пак двамата простака похвалиха Великия кормчия, защото лично Той щял да открие новопостроената детелина.

Хвалбите бяха прекъснати от слушателя Иван, който порица Калудовсон и Максимовсон, че това не било детелина, а бетонен праз, преметнат връз някакво колело. Дори рече, че съоръжението било направено за софиянци.

После обясни, че да се празнува организирано Джулая на 1 юли било нещо похвално. Накрая потъна в лирично отклонение и обясни, че без слънцето сме заникъде и всеки трябва да посрещне своето слънце.

Така неусетно масата преля в основното си меню: „Може ли да съществува Организиран Джулай?”

Следващият слушател нарече Джулая „измислен” и обясни, че няма как такъв битнически обичай да се приеме за нормален, при условие че на бургаския плаж дъни мощна чалга. И човекът поясни, че 1 юли е бил посрещан първо на плажа във Варвара, а не на площадите по градовете.

Максимовсон използва случая и прочете вестникарско заглавие, от което стана ясно, че 13 града ще празнуват организирано Джулай.

Радо Небръснещият Никого буквално напука главите на проектанти и строители на Детелината от бой по каските. Шосейният тигър обясни, че е идиотско три ленти да преминават в една, а най-малоумно било поставянето на 17 саксии високо по електрическите стълбове без да е ясно как и кой ще полива цветята в тях.

По този повод беше радиоизпуснат хитът на Стефифешън по Георги Станчев „Душа”, а след това „Черно и бяло”. Кавърът на песента на Героги Христов нямаше със сигурност нито една вярна нота.

Романтиката и писъците на Стефи накараха г-н Терзиев да позвъни и да изрецитира свои стихове за Джулая:

„Слънцето ааахха ще изгрей

и агънцето аахха ще изблей.

На плажа китара тихо звънна.

Някой се оригна, друг пък пръдна

И слънцето се връцна и се върна.”

В духа на цялото просташко предаване беше дадено ефирно време на Джорджано, за да нареди псипхопатичните си подобия на рими:

„Къси гащи и море

Скъп парфюм и слънцЕ

Хубав часовник и добър любовник „

Така неусетно се стигна до 10 часа. Едночасовата истерия приключи с признание на водещите, че нищо чудно това да е последното предаване за третия сезон.

Оптимистите рекоха „А, дано!” Песимистите: „А дано, ама надали!”

Чуйте простотията от днес в звуковия файл