„Шведска маса” измери БГ- простотията
„Шведска маса” измери БГ- простотията / колаж Атанас Аргиров
„Шведска маса” измери БГ- простотията
78565
„Шведска маса” измери БГ- простотията
  • „Шведска маса” измери БГ- простотията

И отпочна се нов седмоднев от месеца трети на годината, в която всемилостивият гербератор Ленторезец Първокопник и велможите му заем 16 милиарден взеха, та да сторят с него дела превелики и добрини преголеми.

По туй време в земята с големина на длан човешка появи се първият рицар на вънкашността на държавата германска. Посрещна го гербераторът, пък рече му: „Истина ви казвам, време е голяма работилница за каляски да направите при нас, щото нашите хора сръчни са и ръце златни имат, пък ние тъй и тъй колела за каляски мерцедесни и беемвейски можем да правим, що тогаз да не сглобяваме каляските цели?”

И глашатаите медийни ерихонски вгледаха се в лицето на германския външен рицар и ревнаха: „Той усмихна се благосклонно на предложенето на гербератора” и „Осанна” възвестиха и конграчулейшъни сториха Му на Ленторезец Първокопник.

Виелици и фъртуни снегове навяха и градове и села затрупаха, а гербераторът изчезна и нямаше го и хората чудеха се какво да правят, но само тръбачи медийни ерихонски налитаха им и с въпроси тъпи и безумни кълвяха ги.

А в Разнородното събрание нотабилите, патрициите и сенаторите с думи гнуснави попържаха се и болярин пръв на вътрешните стражи рекоха да изберат. Но не беше болярин, а болярката Румяна.

Тъй в тия времена усилни стигна се до петък и звездите подредиха се тъй, че две букви ББ изписаха в небето. Тогаз крава излая, петел измуча като крава, а агне като славей зачурулика. След тия знамения и поличби страшни почна предаването „Шведска маса” , вредом рев, вой и скърцаие със зъби чуваха се, а родът человечески беше предаден на гибел телесна и погибление духовно и нови цени на бензина.

В началото на предаването двамата водещи Весо Максимовсон и Красимир Калудовсон дадоха ефир на страния случай Ильо, който изпя парчето си „Модернолог”. Честно казано парчето се не траеше. Изпълнителят му припяваше „Да ти кажа, че нищо няма да ти кажа” и „Парвеню новобогаш, ама нямаш кураж” и ред други такива социално ангажирани идиотщини.

Песента стимулира извънредния и пълномощен посланик на „Шведска маса” бат Недко, който позвъни, за да обяссни, че в родния му Черноград земята била тлъста и черна, и мазна. Именно поради тази причина помаците от съседното село Тополица искала да я изкупят на безценица. Бат Недко оябви радостната вест, че си е продал кончето, но все още нямало купувач за акордеона му.

Максимовсон се разчуства и радиоизпусна нова песен на Ильо. Честно казано, за нищо не ставаше.

Тук някъде думата поиска слушателят Петров, който заговори за култура. Човекът припомни, че Радой Ралин смятал, че кино, опера, театър всичко туй е вятър.

По този повод водещите питаха своя събеседник дали българинът е прост и слушателят Петров отговори утвърдително.

Той обяви българина за прост, защото гласувал за такива политици и управници. Накрая наруга един роден депутат, който отчаяно мечтаел да сме под руска власт.

Слушателят Ники позвъни, за да сподели желанието си да пие хубава водка за хубава походка.

След това припомни любимата сентенция на майка си  „Там, където ухае на култура, отсъства вонята  на цървула”.

Човекът доразви тезата си, че у нас била едно време разпространена „гъзната култура”, защото хората четяли вестници в тоалетните и поради липсата на тоалетна хартия, поставяли ударение върху употреблението на нарязани вестници

Ники завърши изказването си с „Българинът е тъп ръб. Когато фактите говорят, боговете мълчат, а комунистите продържават да лъжат”

Стефан Петров припомни, че едно време важните партийни другари си купували вестник „Работническо дело”, сгъвали го тъй, че да се вижда логото му и го поставяли в джоба на шлифера си.

Ванко Терзиев обвърза българската тъпота с яденето на боб, леща и с пиенето на фалшива пърцуца. Затова призова българското правителство да отдели част от заема от 16 милиарда лева и да осигури шведски маси пред всяка българска община с черен хайвер, отбрани мезета и питиета. По този начин българинът щял да поумнее.

Ники обаче поиска шведските маси да бъдат забранени за журналисти, че ги връхлитали като мухи и като лешояди.

Радо  поиска думата, за да обясни, че простият българин се смята за бизнесмен тогава, когато продаде къщата на баба си и нивата на дядо си, а после изхарчва парите и пак си остава прост.

След него позвъни слушател, за да се оплаче, че не може да намери определен тип вино в търговската мрежа. Максимовсон любезно му обясни в кои магазини има наличности от въпросното вино, но слушателят сподели, че е бил вчера там и нямало нито една капка вино от търсеното.

В ефира за момент се появи нещо като завоалирано обвинение срещу Максимовсон, че е присвоил цялата наличност от сорта вино, но всичко се разсея.

Тъй до другата седмица.