Ще ограничават шума над Бургас
Ще ограничават шума над Бургас / netinfo
В Капиталовата програма на Община Бургас за 2008 г. е заложен обект “Обследване въздействието на шума от Летище Бургас върху кв. Сарафово”. Самото обследване ще се извърши от акредитирани лаборатории до края на годината. Предвижда се през 2009 г. да се проведе обществена поръчка за възлагане разработването на „Стратегическа карта за шум” на община Бургас. В това начинание Община Бургас си партнира с омбудсмана Таньо Атанасов, който няколко пъти е поставял въпроса за разработване на стратегическа карта за шум и план за действие, провокиран от многобройните сигнали и жалби на граждани.

Кметът Димитър Николов е изпратил писмо до министъра на транспорта и ДП “Ръководство въздушно движение” и в него той призовава съответните компетентни институции да предприемат мерки за оптимизиране на трасетата за излитане и кацане на самолети, за ограничаване преминаването на летателни средства над Бургас, както и за преустановяване на планирани редовни нощни полети.

Отговор на писмото си кметът получи от зам.-министъра на транспорта Даниела Никифорова. В него се казва, че ограничаване на вече планираните за 2008 г. нощни полети на Летище Бургас, в интервала от 23.00 до 06.00 часа, ще доведе до сериозни затруднения в утвърдените разписания на авиокомпаниите, провеждащи полети в посочения времеви интервал. За Бургас въпросът може да се разглежда не в разгара на сезона, а най-рано през лятото на 2009 г.

Постигнато е определяне и съгласуване от страна на Министерство на Здравеопазването на хигиенно-защитна зона /ХЗЗ/ на Летище Бургас, каквато досега липсваше. Съгласуването на ХЗЗ ще позволи при бъдещи градоустройствени решения да се предотврати конфликт между развитието на територията и експлоатацията на Летището.