Болни са основно деца
Обявиха грипна епидемия в Бургаска област. Това съобщиха от Регионалния пандемичен щаб. Тя влиза в сила от 12 януари (четвъртък). Учебният процес ще се извършва в електронна среда. Онлайн обучението ще бъде за периода 12-17 януари.

Причината- изключително големият брой болни от остри респираторни заболявания, които отчитат и от Регионалната здравна инспекция в града, а и общопрактикуващи лекари и педиатри.

Последните регистрирани случаи на заболели ученици за последните 7 дни са 426. Най-много са боледуващите деца между 5 и 14 години.

Бум на грип и респираторни вируси в цялата страна

Това е решение, което е взето от Кризисния щаб, за да се ограничи разпространението на заболеваемостта между децата. То ще бъде преведено в изпълнение чрез заповеди от страна на представителите на Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката. 

Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и на всички профилактични прегледи и имунизации. Преустановяват се и свижданията в болниците. Затяга се контрола по филтрирането на болните деца в детските градини, както и на персонала.

 

От 12 януари (четвъртък) до 17 януари (вторник) включително се преустановяват присъствените учебни занятия и преминаване към онлайн обучение в домашна среда в училищата и университетите от Бургаска област, уточниха от областния пресцентър.

За периода 3 януари - 9 януари в областния център са достигнати стойности, наближаващи епидемични с регистрирани 426 случая при наблюдавано 10 процента от  населението - 19 804 души. 

Най-висока е заболяемостта във възрастовата група 5-14 г., , следвана от възрастова група 15-29 г., над 65 г. и най-ниска заболяемост при група 30-64 г.