Кораб за сондажи
Кораб за сондажи / netinfo
Петролната компания Shell ще извърши първия си дълбоководен сондаж у нас в търсене на нефт и газ. След като гигантът подписа договор с енергийното ни министерство през 2016 година на практика получи “зелена светлина“ за проучвания в бившия черноморски блок „Силистар“.

Реалните дейности започват през април тази година и ще продължат до три месеца. За целта е нает сондажният кораб Nоblе Glоbеtrоttеr ІІ, който френската компания Total използва за проучванията си в българската акватория на Черно море през последните няколко години.
 

Сондажи за газ и петрол на юг от Бургас


До момента от Shell са извършили всички предварителни проучвания в блока, разположен на юг от Бургас нa плoщ oт близо 7 000 ĸв. ĸм, обяви шефът на компанията за Европа Макс Брауърс. Природни богатства ще се търсят на дълбочина от 3 000 метра.

По думите на Брауърс, петролната компания извършва около 50 сондажа годишно в търсене на нефт и газ по света. В едва 10% от случаите дейностите дават резултат.

Търсят нефт и газ в Черно море на 107 километра от Варна

"Местните ресурси ще доведат до по-голяма енергийна независимост и по-добра ликвидност на борсата за търговия с природен газ", каза в Бургас министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която отново се качин на борда на сондажния кораб този път - с вицепремиера Томислав Дончев.  Той пък от своя страна допълни, че предварителните проучвания в блока дават отпимистична перспектива.