/ Снимка: Лалка Димитрова
По-смело внасайте искания за арести. Да си изпълним ние нашите задължения, защото когато тези извършители на престъпления са там, където им е мястото, няма как да не пада и регистрираните престъпления.

Въпрос на професионализъм и морал е, защо някога не се взимат такива мерки...“ - За това призова днес по време на годишния отчет за работата на магистратурата в Бургас, шефът на Апелативната прокуратура Любомир Петров.

„Искам да акцентирам на положителните резултати по отношение на исканията на прокурори за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“, а и домашен арест.

През последните години те са между 300 и 400, срещу около 200 през 2015 г., като уважените са 84 процента. Говорим и на прокурорите, че по-честото прилагане на законовите способи за налагане на постоянен арест спрямо рецидивисти, спрямо автори на множество престъпления, е една от съществените причини за намаляване на регистрираната престъпност в Бургас.

Областната дирекция на МВР отчита 12 процента спад. И когато тези извършели са в ареста или в затвора, няма как да не спада и регистрираната престъпност“, допълни Петров.

Той посочи, че добрите резултати се дължат и на редица инициативи, както на полицията, така и на община Бургас, за противодействие на престъпленията, свързани с наркотични вещества, основно сред подрастващите- полицейски патрули около училищата, поставянето на кутии за сигнали в школата, камери и изготвяне на бланки за декларации за проверка на учениците за употреба на наркотични вещества.   

Петров отчете бързина и по-висока ефективност в дейността на прокуратурата през годината. Той уточни, че през 2017 г. срещу незаконосъобразни административни актове за защита на обществения интерес, прокуратурата е изготвила 58 протеста и предложения от прокуратурата, срещу само 23 за 2016 и 13 за 2015 г.

Подадените протести по надзора за законност са 203 за 2017 г., срещу 85 за 2015 и 45 за 2015. Уважените искания са 87 процента.