Семинар за единни европейски стандарти в образованието
Семинар за единни европейски стандарти в образованието / netinfo
Днес в Бургас се провежда семинар на тема „Популяризиране на Европейската квалификационна рамка”. Инициатор е евродепутатът Маруся Любчева , а организатори са Министерството на образованието и науката и Национална агенция за професионално образование и обучение.

Това е първият форум в България по обсъждане и популяризиране на системата на квалификация на единния образователен стандарт. В семинара участват представители на различни образователни структури, работодателски организиции, учители, директори на училища, експерти от Бургас, Шумен и София.

Европейската квалификационна рамка насърчава ученето през целия живот. Целта е да се насърчава мобилността между страните и да улеснява обучението независимост от възрастта на хората. Необходимостта от нейното приложение в страните членки на Европейския съюз е свързана със създаването на единно икономическо и образователно пространство. Квалификационната рамка дава информация и за възможностите за упражняване на професии в европейските страни, независимо в коя страна членка са придобити дипломите и квалификационните сертификати. Подобни семинари ще бъдат организирани и в други градове на страната.