Село Константиново на война срещу пясъчна кариера
Село Константиново на война срещу пясъчна кариера / netinfo
Жителите на село Константиново скочиха срещу концесионирането на пясъчно находище в местността Калов баир. Протестната им подписка ще бъде разгледана на сесията на общинския съвет в Камено – съобщи председателят на местния парламент Стефан Бонев.

Жителите протестират срещу намеренията на фирма “Андезит” гр. Бургас да започне добив на пясък и инертни материали чрез изграждане на баластриера в района.

По този начин се нарушава вече подписан договор от 1994 год., с който фирмата е поела ангажимент да преустанови добива на инертни материали и да рекултивира находището.

280 души с постоянен адрес в село Константиново са подкрепили протеста с подписите си. Според аргументите на протестиращите не са спазени отстоянията, които изизсква наредбата за регламентиране на този вид дейност, а те са да има до 300 метра минимум от жилищата до кариерата.

В момента баластриерата се намира на около 70 м. от домовете, а в отделни случаи разстоянията са не повече от 30 м., което застрашава целостта на сградите.

Съществуващите многобройни изкопи просмукват вода и се превръщат в блата – оплакват се местни жители.

Няма и оценка на риска при евентуално заметресение.

Председателят на Общинския съвет Стефан Бонев вече е потърсил контакти с МРРБ и лично с министър Асен Гагаузов, за да го предупреди за потенциалния риск и опасност за околната среда в Константиново.