Сдружение Интеграция представи проблемите на младежите със зрителен дефицит
Сдружение Интеграция представи проблемите на младежите със зрителен дефицит / netinfo

Крайно наболял е проблемът с успешната реализация на пазара на труда за хората със зрителен дефицит. Ежедневно те са поставени пред редица предизвикателства - добиването на добро образование, труднодостъпната среда в училищата и университетите, негативните нагласи на работодателите.
Това са основните въпроси, които бяха обсъдени на работната среща днес. Събитието бе инициирано от председателя на сдружение „Интеграция" Живко Томов, а в дискусията взеха участие представители на неправителствени организации, експерти от „Бюро по труда" - Бургас и младежи със зрителни проблеми .
Парадоксално е явлението, при което все повече млади хора с увреждания завършват висше образование, но въпреки това не успяват да се реализират на пазара на труда. Причините са комплексни. Хората със зрителен дефицит нерядко се впускат в идеята за добро образование, но не се съобразяват със своите индивидуалните умения и заложби. Желанията им се ограничават до реализация в социалната сфера без да се оценяват възможностите за придобиване на професия в различно направление. За съжаление младежите и техните родители не проявяват желание за консултиране със специалисти, които биха могли да дадат насоки при избора на подходяща професия.
Присъстващите младежи, представителите на социалните институции и председателят на сдружение „Интеграция" се обединиха около нуждата от ранно професионално ориентиране, от достъпна учебна и работна среда, от промяна на обществените нагласи и нагласите на работодателите спрямо хората със зрителни проблеми.
Госпожа Катя Добрева - старши експерт към Бюрото по труда обобщи, че съществена роля в изграждането на зрелия индивид играе семейната среда. Изключително важно е младежите да израстват уверени в своите способности, да са открити и комуникативни, да следват персоналните си предпочитания, дарования и интереси. Това е верният път за постигане професионален и личен успех на всеки един от нас.