Сбогуваме се с Пламен Орманджиев
Сбогуваме се с Пламен Орманджиев / снимка, фейсбук

Днес се сбогуваме с един от най-известните експерти по корабна сигурност - Пламен Орманджиев. 
Името му нашумя покрай спасителни акции на наши кораби по света. Той бе един от първите членове на Българската спасителна организацията и се включваше във всички нейни инициативи. Активно участва в изграждането на структурите на Булсар по крайбрежието в Южния район, беше сред групата доброволци, взела изключително активно участие, като член на аварийна партия при изваждането на потъналия на кея в Бургаското пристанище кораб „Мехмет Аслан" през 1997 г., както и в различни други спасителни акции. Пламен Орманджиев бе консултант и по изваждането на „Хера" в Турция, пишат от Булсар.
През 2013 г. Пламен Орманджиев замина в Сиера Леоне и беше дълго време в зона, в която болестта „Ебола" бе сериозно разпространена, но това не му попречи да се включва активно в морски спасителни структури на страната, се казва във възпоменателното съобщение на Булсар.
Под негова координация на 28 декември 2013, бе осъществена спасителна операция и успешно спасени 41 души, за която му проява бе предложен от Президента на страната за правителствена награда на Сиера Леоне.
Пламен Орманджиев така и не успя да получи ордена си. Последната работа на експерта е била именно в Сиера Леоне, където е бил оперативен директор на порт „Пепел".
Той се лекуваше се от рак на белите дробове. Преди четири месеца му е била направена операция в Израел.