Само 100 деца от областта със силанти
Само 100 деца от областта със силанти / netinfo
Само 100 деца от областта със силанти
46928
Само 100 деца от областта със силанти
  • Само 100 деца от областта със силанти

Едва 0.005 % от децата в България са обхванати до момента от безплатната силанизация на зъбите. За Бургаска област от всички 19 569 хлапета от 6 до 9 години, чиито първи постоянни дъвкателни зъби подлежат на предпазване, само 100 са силанизирани. Данните бяха представени днес на кръгла маса, организирана от Българския зъболекарски съюз, за отчитане резултатите от Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г. Тя се финансира от МС, безплатна е за децата и ще продължи до края на ноември. Средствата отпуснати за тази година за 1.3 млн.лв..

Националната програма предвижда всяка година да се обработват зъбите на до 20 000 деца. Самото силанизиране се осъществява от лекари по дентална медицина в над 200 кабинета в цялата страна. За Бургас процедурата се извършва в 6 кабинета. Един специалист има и в Средец и в Созопол. Списък на денталните специалисти има на адрес: www.oralnaprofilaktika.bg

Представители на БЗС отчетоха слаб интерес към програмата и коментираха необходимостта от широка информираност на родителите, като за целта поискаха съдействие от РИО.

"Програмата върви от месец, а цифрите са обезпокоителни", каза Д-р Светослав Гачев -зам.-председател на БЗС. По думите му между 70 и 80 % от децата на 5-6 годишна възраст имат кариеси, в периода 12-18 години този процент нараства на 80 -90 %, което означава епидемични размери за лошия зъбен статус. Според данните едва  20 % от децата в България ползват безплатните дейности от Здравната каса за лекуване на зъбите.

За значението на силантите за детските зъби и повече за програмата за профилактика на оралните заболявания при децата чуйте от д-р София Буджева, член на УС на БЗС