С филма „Е, и” на Никола Ковачев откриват фестивала „Един свят”
С филма „Е, и” на Никола Ковачев откриват фестивала „Един свят” / netinfo

С филма на Никола Ковачев „Е, и” ще бъде открит тази вечер десетия международен фестивал на документалните филми за човешки права „Един свят”, в който ще бъдат представени прожекции за автори от цял свят.

 „Филмът е разказ за годините на демокрацията и съпътстващите я митинги и бдения. Този филми ще бъде полезен извод за младите хора, след тази млада история на страната ни”, обясни съорганизаторът на проявата Нина Сарафова – председател на сдружение „Евродиалог”.

От 16 до 12 октомври бургазлии ще могат да видят не само едни от най-силните филми, посветени на погазването на човешките права по света, но и да станат част от дискусии за свободата на словото и екологията. „Трите дискусии целят провокиране на дебат, „Свободата на словото днес – очи в очи с Анна Заркова” ще даде възможност жителите на този темпераментан град да придадат личен характер на поставените теми. Те ще бъдат съпроводени и с изложбата на фотографа Лина Главинова, както и с изложба, посветена на протестите в защита на природен парк „Странджа”. Поставяме въпроса за познаването на човешките права с надеждата да проведем обществен форум, в който да се включат хора от всички възрасти”, коментира Галя Терзиева от „Къща за човешки права” в София.

Фестивалът, превърнал се в институция в десетки страни е създаден преди 10 години от група чешки журналисти. Днес бургазлии ще могат да станат част и от света, защото за първи път фестивала на документалните филми за човешките права ще се проведе извън столица и в морски град.