В галерийното пространство на Дружеството на бургаските художници ще бъде експонирана изложба на Станислав Лазаров
В галерийното пространство на Дружеството на бургаските художници ще бъде експонирана изложба на Станислав Лазаров / netinfo
Изложбата ще бъде експонирана в галерийното пространство на Дружеството на бургаските художници
От 16 до 30 април в галерийното пространство на Дружеството на бургаските художници на ул. „Александровска” 22 ще бъде експонирана изложба на бургаския художник Станислав Лазаров.
Ценителите на маслената живопис могат да разгледат повече от петдесет платна, обединени и концептуализирани от провокативното заглавие „Рошав сън”. Това е шестата самостоятелна изложба на художника, която следва след „Между не бето и земята” (Кишинев, 2011 г.), „Между сто лета” (Шумен, 2014), „Спокойно напрежение” (Бургас, 2014), „Битиета” (Карлово, 2015), „Квадрат(и)” (Мадрид, 2017). Освен в самостоятелни представяния, Лазаров участва в множество колективни вернисажи, както и в кураторския проект на Марина Владева „3-логии”, осъществен съвместно с художничката Елиза Божидарова-Цокова и Калоян Тодоров (Шумен, 2016; Севлиево, 2016).
Настоящата изложба включва натюрморти и абстракции, вдъхновени както от жизнения вихър на пролетта, така и от хаотичния и неповторим, рошав художествен свят на невероятния ни белетрист Йордан Радичков.
В картините на Лазаров всичко може да се случи, те са винаги очаквано неочаквани, провокативни, а понякога и парадоксални. И ако натюрмортите му са не толкова „мъртва природа”, колкото „застинал живот”, и то застинал в мига на съвършенството, на хармоничния покой, абстрактната му живопис, изпълнена с бездни и пропадания, с висини и изкачвания, с онтологични търсения и епистемологични вглеждания, представлява подвижност от преливащи цветове и форми, от допиращи се и приплъзващи се светове, характерни за поетиката на Радичковия свят, „магмено подвижен”, „усукан и рошав”, прекрасно объркан. И ако някога – в детството си – Радичков за кратко онемява, то днес, в бездумието на визуалните изкуства, тридесет и три годишният художник проговаря в платната си, за да сподели своите „нежни спирали” от изживени емоции и съзидателни стихии. Да бъде невероятен, да сънува невероятното, да го визуализира чрез езика на живописта – колорита, да придава форми на безформеното и да го трансформира в знаци и в послания – това е стремежът на Станислав Лазаров в поредната му изложба. Дали е успял публиката ще прецени. Откриването е на 16 април от 18.00 часа.