Снимката е илюстративна, от бивше циганско гето в Бургас
Снимката е илюстративна, от бивше циганско гето в Бургас / Пресцентър Община Бургас
Георги Дракалиев за незаконните цигански къщи
94712
Георги Дракалиев за незаконните цигански къщи
  • Георги Дракалиев за незаконните цигански къщи
Роми, дошли от Сливен, са построили около 150 незаконни къщи във вилната зона на Рудник и Черно море. Това обявиха днес от ВМРО-Бургас, след като направили проверка по сигнали на местни жители и сезирали общински служители да предприемат отделна инспекция на района.

Областният лидер на „войводите“ Георги Дракалиев съобщи, че постройките са еднотипни – на един етаж с плоча вместо покрив. Техните обитатели купували или крадяли електричество от близки обекти и нарушавали обществения ред с постоянни оргии.

При забележки и прекъсване на тока от околните, влизали в дворовете им, трошали инвентар и покъщнина и заплашвали със саморазправа, допълни Дракалиев. Той предполага, че причината за инвазията е бездействието бившият кметски наместник на Рудник Ангел Исаев, който е член на ДПС.

Според областният председател на ВМРО, Исаев  си е затварял очите в продължение на няколко години, през които сливенските цигани са се нанесли трайно и постепенно там, заграбвайки частна и общинска земя, построявайки върху нея масивни и полумасивни къщи.

В момента там протича проверка и след установяване на собствеността на терените, предстои да бъдат издадени заповеди за премахване на постройките. До момента има издадени 11 такива акта, но работата по въпроса продължава.

Чуйте историята от Георги Дракалиев